საქმე ბავშვის კუჭს ეხება ფეხმძიმე ქალი, როგორც წესი, აკონტროლებს წონას, ვიტამინებისა და მინერალების რაოდენობას, მაგრამ ისეც ხდება, რომ საერთოდ არ აკონტროლებს, რამდენ ცხიმს მიირთმევს დღეში.
კვლევა ამერიკაში Baylor College of Medicine -ში ჩატარდა. მეცნიერებმა საგანგაშო შედეგი მიიღეს. არაჯანსაღი ცხიმი ბავშვის კუჭზე ცუდ გავლენასა ხდენს.
კვლევაში 157 ქალი და მათი ახალშობილები მონაწილეობდნენ. იკვლევდნენ ჩვილების ანალიზს და ინიშნავდნენ, რას მიირთმევდა დედა ფეხმძიმობისას. შედეგად გაირკვა, რომ ქალები, რომლებიც ფეხმძიმობის დროს ტკბილ და ცხიმიან საკვებს მიირთმევდნენ, მათ შვილებს კუჭ-ნაწლავის პრობლემები აღენიშნებათ. მათ ნაწლავებში არაა სასარგებლო ბაქტერიები.
`ტრადიციულად, მედიკოსები ფეხმძიმეებს ფოლიუმის მჟავისა და რკინის მიღებას ურჩევენ, რათა ჯანმრთელობა შეუნარჩუნონ ნაყოფსაც და დედასაც. მაგრამ ახლა საჭიროდ მივიჩნევთ, ფეხმძიმეებს ცხიმიანი საკვები შევუზღუდოთ~. _ ამბობს პროფესორი კერსტი აგარდი.
ცხიმის მიღების დღიური ნორმა 20-დან 35 პროცენტამდეა. მაგრამ გაირკვა, რომ ფეხმძიმე დღეში საშუალოდ, 55,2 გრამ ცხიმს მიირთმევს. იმისათვის, რომ თქვენს შვილს მუცლად ყოფნის პერიოდიდან დაწყებული მთელი სიცოცხლის მანძილზე არ ჰქონდეს კუჭ-ნაწლავის პრობლემა, ფეხმძიმობისას რაციონიდან ამოიღეთ შემდეგი საკვები: ცხიმიანი, შემწვარი, ფქვილოვანი, ტბილეული და ფასტფუდი.