სასარგებლო პროდუქტებზე მეტ-ნაკლებად ყველა ჩვენგანს აქვს წარმოდგენა. თუმცა ძალიან სასარგებლო პროდუქტებს შორისაც არის ისეთები, რომლებიც გარკვეულ ასაკამდე ზიანის მომტანი უფროა, ვიდრე სარგებლის. ექიმები ასახელებენ 5 პროდუქტს, რომლებიც ნამდვილად სასარგებლოა, მაგრამ ბავშვებს გარკვეულ ასაკამდე ვნებთ.
დავიწყოთ ყველაზე „ბავშვური“ პროდუქტით – რძით. ის ბავშვს ამარაგებს კალციუმით, ფოსფორით, A და B2 ვიტამინებით, ცილებით და კიდევ ასი სასარგებლო ნივთიერებით. და მაინც, ექიმები ძალიან ფრთხილობენ რძესთან, განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც საქმე ეხება 1 წლამდე ასაკის ბავშვებს. ცილებისა და მინერალების სიმრავლის გამო ჩვილის ნაწლავებს მისი შეწოვა უჭირთ, მეტიც, ხშირად იწვევს ალერგიას. 12 თვემდე ბავშვებს ძროხის რძე საერთოდ არ უნდა მივცეთ - დასაშვებია მხოლოდ მარცვლეულის ფაფებში მისი მცირე რაოდენობით დამატება.
წითელი თევზი, ხიზილალა, ზღვის პროდუქტები - ეს საკვები მდიდარია ადვილად ასათვისებელი ცილებითა და ცხიმებით, მდიდარია ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებით. ხოლო ზღვის პროდუქტები (კრევეტები, კალმარი, მიდიები და სხვ.) გამოირჩევა მინერალების სიუხვით: იოდი, მაგნიუმი, კალციუმი, ფოსფორი.
ამ ყველაფრის მიუხედავად, აზრი, რომ ისინი ეხმარებიან ბავშვს იმუნიტეტის გაძლიერებასა და ზრდაში, გაზვიადებულია. 3 წლამდე ბავშვებს საერთოდ არ უნდა მივცეთ ცხიმიანი თევზი და ზღვის პროდუქტები. ბავშვის საჭმლის მომნელებელი სისტემა მგრძნობიარეა ჭარბი ცხიმის მიმართ, ორაგული და ზუთხი კი ძნელი მოსანელებელია. ხიზილალა და დამარილებული თევზი შეიცავს ზედმეტ მარილს, რაც ტვირთია თირკმელებისა და გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის. ზღვის პროდუქტები ხშირად იწვევს ალერგიას და შეიძლება გააღიზიანოს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტი.
ხილის სახეობებში განსაკუთრებული პოპულარულია ბროწეული. ითვლება, რომ ის ხელს უწყობს ჰემოგლობინის ზრდას და იმუნური სისტემის გაძლიერებას. ბროწეული უდავოდ სასარგებლოა: შეიცავს უამრავ გლუკოზას, ფრუქტოზას, ტანინს, მიკროელემენტებს, C ვიტამინებს, PP. მაგრამ მჟავების სიმრავლე აღიზიანებს კუჭს. ბროწეულის წვენი ბავშვს 3 წლის ასაკამდე ადრე არ უნდა მივცეთ. დიახ, და შეუძლებელია ჰემოგლობინის ამაღლება ბროწეულით (როგორც ნებისმიერი პროდუქტით) - ამისთვის საჭიროა რკინის პრეპარატები.
და კიდევ... რატომ არის მნიშვნელოვანი ასწავლოთ თქვენს შვილს საკვების საფუძვლიანად ღეჭვა? ფაქტია, რომ საჭმლის მონელების პროცესი იწყება არა კუჭში, არამედ პირის ღრუში. კბილებით დაქუცმაცებული საკვები მუშავდება პირის ღრუში ნერწყვით, რომელიც შეიცავს სპეციალურ ნივთიერებებს - ფერმენტებს, რომლებიც ხელს უწყობენ საკვების დაშლას და შემდგომ მის შეწოვას.
დღეს ზეითუნის ზეთი ჩვენს სამზარეულოში უფრო პოპულარულია, ვიდრე ოდესმე. კარგია პატარა ბავშვებისთვის?
ზეითუნის ზეთის სარგებელი არის ცხიმოვანი მჟავის მაღალი შემცველობა. მაგრამ ვიტამინი E და პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავები, რომლებიც მნიშვნელოვანია ბავშვის ნერვული და იმუნური სისტემების განვითარებისთვის, საკმარისი არ არის ზეითუნის ზეთში. ამიტომ ჩვილების კვებაში მას უპირატესობა არ უნდა მიანიჭოთ. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ბავშვი არ მიიღებს პოლიუჯერი ცხიმოვან მჟავებს, რომლებიც უხვად არის სხვა ზეთებში - მზესუმზირა, სიმინდი, სოია, რაფსი; და ამიტომ უმჯობესია მონაცვლეობა სხვადასხვა ტიპებს შორის.