ახალშობილის ტვინის განვითარებისთვის ყველაზე მნიშვნელოვანი ეტაპი სიცოცხლის პირველი ათასი დღეა. ამ პერიოდში ბევრი რამ არის დამოკიდებული კვებაზე.
ბავშვის ტვინის განვითარება საშვილოსნოში, ორსულობისა და სიცოცხლის პირველი ორი წლის განმავლობაში ხარაჩოსავითაა: ბევრი ფაქტორი, მათ შორის კვება, განაპირობებს, თუ როგორ იმუშავებს ტვინი შემდგომ ცხოვრებაში. ნერვული უჯრედები იზრდება, შეკავშირდება, იფარება მიელინით და იქმნება სისტემები, რომლებიც განსაზღვრავენ, როგორ იაზროვნებს ბავშვი ზრდასრულობაში.
პროცესები და კავშირები, რომლებიც ამ პერიოდში წარმოიქმნება, სენსორულ სისტემებზე, სწავლაზე, მეხსიერებაზე, ყურადღებაზე, დამუშავების სიჩქარეზე, იმპულსების და განწყობის კონტროლის უნარზე და მრავალ დავალების ან დაგეგმვის უნარზეც კი ახდენ გავლენას.
ამ კავშირების რაოდენობა და ხარისხი ბავშვის პირველი 1000 დღის შემდეგ აღარ იცვლება. ამის შემდეგ სიბერემდე ტვინში თითქმის აღარაფერი იცვლება.
პროტეინი. ის გვხვდება ხორცში, ფრინველში, ზღვის პროდუქტებში, ლობიოსა და ბარდაში, კვერცხში, სოიოში, თხილსა და თესლში, ასევე რძეში, კეფირში, ხაჭოში.
თუთია. საინტერესოა, რომ საკვები, რომელიც ყველაზე მეტ თუთიას შეიცავს, ხამანწკებია, თუმცა პატარასა ამას ვერ აჭმევთ. ამ მიკროელემენტის მიღება შეიძლება ხორცისა და რძის პროდუქტების, თევზისა და თხილისგანაც.
რკინა. ხორცი, ლობიო და ოსპი, მარცვლეული და პური, მუქი ფოთლოვანი ბოსტნეული და გამომცხვარი კარტოფილი რკინის საუკეთესო წყაროა.
ქოლინი (ვიტამინი B4). ხორცი, ძროხის ღვიძლი, რძის პროდუქტები და კვერცხი დიდი რაოდენობით ქოლინს შეიცავს. ის ასევე გვხვდება ბოსტნეულში (კარტოფილი, კომბოსტო, ისპანახი) და სხვა პროდუქტებში.
ფოლიუმის მჟავა. ეს ნივთიერება ტვინს თავისუფალი რადიკალებისგან გამოწვეული დაზიანებისგან იცავს. ფოლიუმის მჟავა გვხვდება ღვიძლში, ისპანახში, მარცვლეულსა და პურში.
იოდი. ზღვის მცენარეები და ზღვის პროდუქტები დედისთვის იოდის შესანიშნავი წყაროა. ბავშვს მათი მიღება იოდირებული მარილის, რძის პროდუქტებისა და მარცვლეულისგან შეუძლია.
ვიტამინი A. A ვიტამინის ყველაზე მაღალი შემცველობის საკვები ღვიძლია. პატარები მას სტაფილოდან, ტკბილი კარტოფილიდან და ისპანახიდანაც იღებენ.
ვიტამინი D. ეს "მზის ვიტამინია" და მისი მიღების საუკეთესო საშუალება გარეთ გასვლაა. ის გვხვდება ცხიმიან თევზებში, როგორიცაა ორაგული, ასევე ცხიმიან თევზებში.
ვიტამინი B6. ამ ვიტამინის საკმარისი რაოდენობა ნეირონებს შორის ეფექტური, „სასარგებლო“ კავშირების ჩამოსაყალიბებლადაა საჭირო ბავშვის სწავლისა და მეხსიერების უნარის გასაუმჯობესებლად. ზოგიერთი მეცნიერი ვარაუდობს, რომ ბავშვობაში B6 ვიტამინით მდიდარი საკვების მიღება ბავშვში ყურადღების დეფიციტის, ჰიპერაქტიურობის აშლილობის ალბათობას ამცირებს, აგრეთვე იცავს დეპრესიისა და ბიპოლარული აშლილობისგან ზრდასრულ ასაკში. ვიტამინი B6-ის საუკეთესო წყაროა ღვიძლი და სხვა წითელი ხორცი, თევზი, სახამებლის შემცველი ბოსტნეული, როგორიცაა კარტოფილი და ხილი (ციტრუსების გარდა).
ვიტამინი B12. ვიტამინი B12 ბუნებრივად გვხვდება ცხოველურ პროდუქტებში, როგორიცაა ხორცი, თევზი, კვერცხი და რძის პროდუქტები.
პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავები. ომეგა -3 პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავები იცავს ნერვულ უჯრედებს გარემო ფაქტორების უარყოფითი გავლენისგან. თუმცა, ომეგა-3-ის გადაჭარბებულმა რაოდენობამ შეიძლება თავის ტვინში ანთება ან სიმსივნეც კი გამოიწვიოს, ასე რომ თქვენ უნდა მოიხმაროთ საკმარისი ომეგა-6, რათა უზრუნველყოთ, რომ ომეგა-3 ორგანიზმმა მხოლოდ დადებითი კუთხით აითვისოს. ომეგა -6 პოლიუჯერი ცხიმოვან მჟავებს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი აქვთ. მათი პოვნა ყველაზე ადვილია ცხიმიან თევზსა და ზეთებში, ჩვილის ფორმულა ასევე გამაგრებულია ამ ნივთიერებით.