ძლიერ სიცხეში ცივი წვნიანით სადილობა ბევრს მოეწონება. მათი რეცეპტები საკმაოდ მარტივია, ამავე დროს გემრიელი და ჯანსაღი.
პომიდვრის გასპაჩო
პომიდვრის გასპაჩო საყოველთაოდ აღიარებულია ცივ წვნიანებს შორის. ჯერ კიდევ რომის იმპერიაში მიირთმევდნენ და ახლა ნებისმიერ დიასახლისს შეუძლია მისი მომზადება. სტანდარტული გასპაჩო პომიდვრისგან და ზეითუნის ზეთისგან მზადდება, მაგრამ ექსპერიმენტების ჩატარება, ინგრედიენტების დამატება,, ყოველთვის შეგიძლიათ.

ინგრედიენტები:
- პომიდორი 4 ცალი.
- თეთრი ხახვი 1 თავი.
- ახალი კიტრი 1 ცალი.
- ახალი კინძი 30 გ
- უმაღლესი ხარისხის ზეითუნის ზეთი 0,5 ჭიქა
- წითელი ღვინის ძმარი 1 ჩ.კ
- მწვანე ბულგარული წიწაკა 1 ცალი.
მომზადება:
- დაჭერით ბოსტნეული (პომიდორი, ხახვი, კიტრი, წიწაკა) და დააბლენდერეთ ერთგვაროვან მასამდე. ბლენდერში შეგიძლიათ რამდენიმე ნაჭერი პური ან ბაგეტი დაამატოთ.
- დაჭერით ქინძი და მიღებულ მცენარეულ მასას დაუმატეთ ზეითუნის ზეთთან და ღვინის ძმართან ერთად.
- მიღებული მასა შედგით მაცივარში და დატოვეთ იქამდე, სანამ კარგად არ გაცივდება.
კიტრის წვნიანი იოგურტით
რა შეიძლება იყოს კიტრიზე უკეთესი საკვები ზაფხულში? მხოლოდ კიტრის წვნიანი! გამაგრილებელი და მსუბუქი, მისი მომზადება ისეთივე მარტივია, როგორც გასპაჩოსი, მაგრამ ბერძნული იოგურტის დამატებით მას მეტი კვებითი ღირებულება აქვს.
ინგრედიენტები:
- ახალი კიტრი 6 ც.
- ბერძნული იოგურტი 1,5 ჭიქა
- მწვანე რეჰანი 3/4 ჭიქა
- უმაღლესი ხარისხის ზეითუნის ზეთი 1/4 ჭიქა
- ლიმონის წვენი 3 ს.კ.
- ნიორი 1 კბილი
- ახალი კამა 2 ს.კ.
- მარილი
- თაფლი 1/2 ჩ.კ.
- დაფქული თეთრი წიწაკა
მომზადება:
- კიტრი წვრილად დაჭერით და დეკორაციისთვის რამდენიმე ნაჭერი მოიტოვეთ.
- ყველა ინგრედიენტი მოათავსეთ ბლენდერში და გათქვიფეთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.
- მიღებული წვნიანი შედგით მაცივარში 4 საათით.
სუფრასთან მიტანამდე წვნიანი შეიძლება მორთოთ კიტრით, პიტნით და ნებისმიერი თესლეულით.
ყაბაყის სუპი
ეს წვნიანი არ საჭიროებს მაცივარში შენახვას, მაგრამ მიტანისას უნდა იყოს ოთახის ტემპერატურაზე. ეს წვნიანი შესანიშნავად უხდება ნივრის კრუტონებს და შესანიშნავი საზაფხულო ლანჩია.

დაგჭირდებათ:
- პრასი 5 ღერი
- უმაღლესი ხარისხის ზეითუნის ზეთი 2/4 ჭიქა
- ნიორი 2 კბილი
- ყაბაყი 2 ც.
- ლიმონის წვენი 3 ჩ.კ
- წყალი 1 ჭიქა
- დაჭრილი მწვანე რეჰანი 1/2 ჭიქა
- მარილი, წიწაკა გეოვნებით
- ბაგეტი 1 ცალი.
მომზადება:
- პრასის თეთრი და ღია მწვანე ნაწილები დავჭრათ რგოლებად, გავრეცხოთ და კარგად გავამშრალოთ.
- ტაფაზე გააცხელეთ ცოტაოდენი ზეითუნის ზეთი, დაუმატეთ პრასი და ცოტა მარილი და მოშუშეთ სანამ ძალიან არ დარბილდება (8 წუთამდე).
- დაუმატეთ ერთი კბილი დაჭრილი ნიორი და თუშეთ ტაფაში დაახლოებით 30 წამით.
- ყაბაყი წვრილად დაჭერით და მოათავსეთ ბლენდერში პრასის ნაზავთან, ლიმონის წვენთან, წყალთან და დაფქულ წიწაკასთან ერთად ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე. დაამატეთ რეჰანი და კვლავ აურიეთ. დააგემოვნეთ წვნიანი და გრძნობთ, რომ არ არის საკმარისი სუნელი, დაამატეთ სანელებლები. წვნიანის კონსისტენცია არეგულირეთ წყლით.
- გააცხელეთ ღუმელი 200 გრადუსზე და მოათავსეთ საცხობ ფირფიტაზე საცხობი ქაღალდი.
- ბაგეტი დავჭრათ პატარა კუბიკებად, მოვათავსოთ საცხობ ფირფიტაზე, შევურიოთ ნიორი და მოვაყაროთ ზეითუნის ზეთი.
- აცხვეთ დაახლოებით 10 წუთი.
მიირთვით წვნიანი ოთახის ტემპერატურაზე ან ოდნავ გაცივებული, ნივრის კრუტონებით და ზეითუნის ზეთით.