გაზაფხულზე ბევრი ადამიანი უჩივის ყურადღების დაქვეითებას, გაფანტულობასა და სწრაფი დაღლილობის შეგრძნებას. კვლევები აჩვენებს, რომ კვების რაციონი მართლაც გავლენას ახდენს ტვინის ფუნქციონირებაზე, მათ შორის მეხსიერებასა და კონცენტრაციაზე.
ტვინის ნორმალური მუშაობისთვის უკიდურესად მნიშვნელოვანია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები, B ჯგუფის ვიტამინები, მაგნიუმი, რკინა და ქოლინი. ეს ნივთიერებები უზრუნველყოფენ ნეირონული უჯრედების ენერგიით, ხელს უწყობენ ნერვული სიგნალების გადაცემას და, შედეგად, აუმჯობესებენ კოგნიტურ ფუნქციებს. ამ ელემენტარული საკვები ნივთიერებების ნაკლებობა შეიძლება გამოვლინდეს მეხსიერების გაუარესებით, გაღიზიანებადობის მომატებითა და აზროვნების შენელებით.
"ომეგა-3 გვხვდება ცხიმიან ზღვის თევზებში, როგორიცაა ორაგული, სკუმბრია, სარდინები. კვლევები აჩვენებს, რომ ომეგა-3-ის რეგულარული მოხმარება შეიძლება ხელს უწყობდეს კოგნიტური ფუნქციების გაუმჯობესებას და დემენციის რისკის შემცირებას", - განმარტა ექსპერტმა.
B ჯგუფის ვიტამინები შეიძლება ვიპოვოთ მთლიანმარცვლოვან პროდუქტებში, მწვანილში, კაკალში და კვერცხში. არსებული მონაცემები მოწმობს, რომ ისეთი ვიტამინები, როგორიცაა B6, B9 და B12, კრიტიკულად მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ ტვინის ფუნქციონირებაში და შეუძლიათ შეანელონ კოგნიტური უნარების დაქვეითება.
"ქოლინი, რომელიც აუცილებელია ნეირომედიატორი აცეტილქოლინის სინთეზისთვის, მაღალი კონცენტრაციით გვხვდება ქათმის კვერცხსა და ღვიძლში. ის მონაწილეობს მეხსიერებისა და ყურადღების რეგულირებაში, განსაკუთრებით მოზრდილებსა და ხანდაზმულ ადამიანებში", - აღნიშნა მან.
რკინა გვხვდება ხორცში, ისპანახსა და ოსპში, ხოლო ზოგიერთი ხილი, როგორიცაა კივი, ხელს უწყობს რკინის უკეთეს შეთვისებას C ვიტამინის მაღალი შემცველობის წყალობით. რკინის დეფიციტს შეუძლია უარყოფითად იმოქმედოს ყურადღებაზე, რეაქციის სიჩქარესა და სწავლის უნარზე, როგორც კვლევები აჩვენებს.
მოულოდნელ, მაგრამ ტვინისთვის სასარგებლო პროდუქტებს შორისაა ასევე მოცვი, რომელიც მდიდარია ანტოციანებით, რომლებიც ხელს უწყობენ სისხლძარღვების ჯანმრთელობას და აუმჯობესებენ სისხლის მიმოქცევას ტვინში. გაზაფხულზე შეგიძლიათ გაყინული კენკრა დაამატოთ თქვენს რაციონს, რადგან ისინი ინარჩუნებენ ბევრ სასარგებლო თვისებას.