ეს რეცეპტი რაჭაში, ცხელი ლობიანის სურნელით გაჟღენთილ ოთახშია ჩაწერილი.
გულსართი:
ყველა ლობიოსგან კი არ ცხვება. კაი ლობიო უნდა აიღო. ყველაზე კაი ბათუმის ლობიოა (ბათუმურა), თუ ის არაა, მაშინ ჩიტა-კვერცხა ან ქონალობიო.უნდა გაარჩიო, გარეცხო, წინა ღამეს ჩაალბო და დილით მოხარშო. რომ წამოდუღდება, წყალი უნდა გადაღვარო და ახალი დაასხა. შუა ხარშვაში რომ
ლობიოს ცოტა წვენი უნდა დაუტოვო, არ უნდა ჩახარშო. უნდა უქნა ღორის მუცლის ქონი და მარილი. თუ მარხვაზე ხარ ან არ გაქ, ქონი არ უქნა. მერე კარგად მოტუკე, გადმოიტანე ემალის ჯამში და კარგად გააცივე. თუ ცხელს ან თბილს ჩადებ ცომში, გამოასხამს. ლობიოს ცოტა წვენი უნდა დაუტოვო, არ უნდა ჩახარშო. უნდა უქნა ღორის მუცლის ქონი და მარილი. თუ მარხვაზე ხარ ან არ გაქ, ქონი არ უქნა. მერე კარგად მოტუკე, გადმოიტანე ემალის ჯამში და კარგად გააცივე. თუ ცხელს ან თბილს ჩადებ ცომში, გამოასხამს. განაგრძეთ კითხვა და იხილეთ