რომელი საკვები დანამატი არ უნდა იყოს საბავშვო ტკბილეულის შეფუთვაზე და რომელი E არის ყველაზე საშიში ან შედარებით უსაფრთხო - მშობლები

რომელი საკვები დანამატი არ უნდა იყოს საბავშვო ტკბილეულის შეფუთვაზე და რომელი E არის ყველაზე საშიში ან შედარებით უსაფრთხო

2024-03-08 16:26:25+04:00

უკვე რამდენიმე წელია ქვეყნდება კვლევები, რომლებიც უარყოფით შეფასებას აძლევენ ამა თუ იმ საკვებ დანამატს, რომელიც ჩვენთვის ნაცნობი პროდუქტების შემადგენლობაშია მითითებული. მაგალითად, ცნობილი M&M's შეიცავს წითელ საღებავს (E129), რომელსაც მეცნიერები ბავშვებში ჰიპერაქტიურობის გამომწვევად მიიჩნევენ. მკვლევართა აზრით, ბავშვებში აგზნებადობის გაზრდა გამოწვეული იყო საღებავებით: ტარტრაზინი (E102) - ყვითელი, პონსო 4R (E124) - ჟოლოსფერი, ყვითელი (E110), კარმოიზინი (E122), ქინოლინი ყვითელი (E104), კონსერვანტი ნატრიუმის ბენზოატი. (E211).

რა არის საკვები დანამატები?

საკვები დანამატები არის ნივთიერებები, რომლებიც ემატება სამრეწველო მასშტაბით მომზადებულ საკვებს ტექნიკური მიზნების მისაღწევად, მაგალითად, გემოს ან არომატის მისაღებად, ფერის მისანიჭებლად, კონსისტენციის შესაქმნელად, შენახვის ვადის გასაზრდელად ან პროდუქტის რაიმე სხვა თვისებების შესანარჩუნებლად.

ყველა საკვებ დანამატს აქვს თავისი უნიკალური ნომერი აქვს, რომელიც ასო "E"-ით იწყება და რამდენიმე ძირითად ჯგუფად იყოფა:

  • E100-199 - საღებავები;
  • E200-299 - კონსერვანტები (აფერხებს პროდუქტის დაშლას მიკრობული ზრდის ან არასასურველი ქიმიური ცვლილებების შედეგად);
  • E300-399 - ანტიოქსიდანტები (ანეიტრალებს თავისუფალი რადიკალების და სხვა ნივთიერებების ოქსიდაციურ ეფექტს);
  • E400-499 - სტაბილიზატორები (ხელს უწყობს პროდუქტის გარკვეული ტექსტურის და კონსისტენციის შენარჩუნებას);
  • E500-599 - ემულგატორები (დახმარება შეურიეთ შეურევადი პროდუქტები, მაგალითად, ზეთი და წყალი);
  • E600-699 - გემოს (არომატის) გამაძლიერებლები;
  • E700-899 - სათადარიგო ნომრები;
  • E900 და მის ფარგლებს გარეთ: ქაფის დამცავი საშუალებები, მინის აგენტები, ფერმენტული პრეპარატები და სხვა.

ცალკე გამოიყოფა არომატიზატორები და ტექნოლოგიური დამხმარე საშუალებები, როგორიცაა კატალიზატორები და ფლოკულანტები (გამწმენდები, ადსორბენტები).

ვინ შეისწავლის დიეტურ დანამატებს და წყვეტს, უსაფრთხოა თუ არა მათი გამოყენება?

ყველა საკვები დანამატი არაერთხელ გამოიკვლიეს. ყველაზე მნიშვნელოვან ორგანიზაციას, რომელიც პასუხისმგებელია საკვები დანამატებთან დაკავშირებული ადამიანის ჯანმრთელობის რისკების შეფასებაზე, FAO/WHO სურსათის დანამატების გაერთიანებულ ექსპერტთა კომიტეტია (JECFA). ეს არის საერთაშორისო ორგანო. ევროპაში ამას ევროპის სურსათის უვნებლობის ორგანო (EFSA) აკეთებს. აშშ-ში - „სურსათის და წამლების ადმინისტრაცია“: სურსათისა და წამლების ადმინისტრაცია (FDA).

ყველა საკვები დანამატი, მათ შორის საკვების საღებავები, არაერთხელ მოწმდება ყოველ რამდენიმე წელიწადში კანცეროგენურობის, ტერატოგენურობისა და მუტაგენურობის გამო. თითოეული ნივთიერებისთვის დადგენილია მისაღები დღიური ზღვარი (ADI). იგი განისაზღვრება, როგორც "დიეტური დანამატის რაოდენობა, გამოხატული სხეულის წონის საფუძველზე, რომელიც შეიძლება ყოველდღიურად იქნას მოხმარებული მთელი სიცოცხლის განმავლობაში ჯანმრთელობის რისკის გარეშე". გარდა ამისა, განისაზღვრება ადამიანისთვის საშიში დოზა.

პროდუქტებში, მათ შორის ბავშვთა ტკბილეულში, საკვები დანამატის გამოყენების დაშვებამდე, დასაშვები დღიური დოზა იყოფა 100-ზე, თითქოს ქმნის „უსაფრთხოების ზღვარს“ და ეს დოზა უკვე გამოიყენება ინდუსტრიაში. ამიტომ, თუნდაც ბევრი ტკბილეული მიირთვათ, საკვები საღებავით მოწამვლა არ გემუქრებათ. ამ შემთხვევაში, დიდი რაოდენობით შაქარი უფრო საშიშია. 5 წლამდე ასაკის ბავშვებისთვის არ არის რეკომენდებული შაქრის, მათ შორის ტკბილეულისა და ტკბილი სასმელების მიღება.

დამტკიცებული საკვები დანამატების სიას რეგულარულად ემატება ახალი საკვები დანამატები. ხოლო როდესაც ახალი სამეცნიერო მონაცემები ჩნდება ადამიანის ჯანმრთელობაზე მათი გავლენის შესახებ, ტარდება საჭირო კვლევები და ისინი ნებადართულიდან აკრძალულზე გადადიან და პირიქით. ასეთი სიები შეიძლება ქვეყნიდან ქვეყანაში განსხვავდებოდეს.

tkbileul.jpg

იწვევს თუ არა საკვების საღებავები ბავშვებში აგზნებადობის ზრდას?

ინტერნეტში შეგიძლიათ იპოვოთ ბევრი სტატია, სადაც ნათქვამია, რომ საკვების ფერები ტარტრაზინი (E102), პონსო 4R (E124), ყვითელი (E110), კარმოიზინი (E122), ქინოლინის ყვითელი (E104), მომხიბლავი წითელი (E129) და კონსერვანტი ნატრიუმი. ბენზოატი (E211) უკიდურესად საზიანოა ჯანმრთელობისთვის და იწვევს ბავშვებში აგზნებადობის გაზრდას.

მაგრამ თუ დავეყრდნობით თანამედროვე სამეცნიერო ცოდნას, მაშინ ამ დროისთვის არ არსებობს სანდო კვლევები, რომლებიც საუბრობენ საკვების საღებავებსა და გაზრდილ აგზნებადობას შორის მკაფიო კავშირზე. ბავშვებს, რომლებსაც ჰიპერაგზნებადობა აღენიშნებოდათ ან უკვე დაუსვეს ADHD (ყურადღების დეფიციტის ჰიპერაქტიურობის დარღვევა) დიაგნოზი, ამ ბავშვებში საღებავების მოხმარების შემდეგ გაუარესება არ დაფიქსირებულა.

ბავშვთა პროდუქტებში ვიტამინები და პროვიტამინები შეიძლება გამოიყენონ როგორც კაროტინოიდები (E160a), რიბოფლავინი (E101), ვიტამინის (ვიტამინ-მინერალური) პრემიქსები, ასევე ბოსტნეულის, ხილის, კენკრისგან მიღებული ბუნებრივი საღებავები (ასევე, დანამატები). კოდებით E140, E160-E163).

უსაფრთხო საკვები დანამატები, როგორიცაა საცხობი სოდა (E500ii) და ლიმონმჟავა (E330), შეიძლება გამოყენებულ იქნას ბავშვთა პროდუქტებში, კერძებსა და კულინარიულ პროდუქტებში, მათ შორის საბავშვო ბაღის ან სკოლის კვების განყოფილებაში მომზადებულში.

ზოგიერთი დანამატი 3 წლამდე ასაკის ბავშვების რაციონში დაუშვებელია. თუმცა არა იმიტომ, რომ შხამიანია, არამედ იმიტომ, რომ ისინი არ არის გამოკვლეული მათი ბავშვებზე ზემოქმედება და ექსპერტებმა არ იციან მათი შესაძლო გავლენა ბავშვთა სხეულებზე.

ბავშვთა კვების პროდუქტების წარმოებისას აკრძალულია სორბინის, ბენზოის მჟავების და მათი მარილების გამოყენება (E200-E203, E210-E213). დამატკბობლები დაუშვებელია ბავშვთა საკვებ პროდუქტებში, გარდა შაქრიანი დიაბეტის ან სიმსუქნის მქონე ბავშვებისთვის განკუთვნილი სპეციალური პროდუქტებისა.

შეიძლება თუ არა საკვების საღებავებმა ალერგიული რეაქციები გამოიწვიოს?

ამჟამად არსებობს მტკიცებულება, რომ საკვების საღებავებმა შეიძლება გამოიწვიოს ალერგიული რეაქციები. ეს მრავალი გამოკვლევით დადასტურებულია. ამავდროულად, ბუნებრივი საღებავები უფრო ხშირად იწვევს ალერგიულ რეაქციებს, ვიდრე სამრეწველო. ეს გამოწვეულია იმით, რომ ბუნებრივი საღებავები უფრო ხშირად გვხვდება ადამიანის ყოველდღიურ ცხოვრებაში. საკვები დანამატებზე, მათ შორის საკვებ საღებავებზე ალერგიის დიაგნოსტიკა ძალიან რთულია, რადგან ჯერ არ არსებობს მაღალი ხარისხის დიაგნოსტიკური ტესტები.

დიდ ბრიტანეთში ჩატარებული კვლევის მიხედვით (მასში 11 ათასი ადამიანი მონაწილეობდა), აღმოჩნდა, რომ ზოგადად საკვები დანამატებზე ალერგიის სიხშირე დაახლოებით 0,026%-ია. დანიაში მსგავსმა კვლევამ აჩვენა, რომ ჯანმრთელ ბავშვებში ასეთი რეაქციები დაახლოებით 1%-ს შეადგენს. გერმანიაში ჩატარდა კვლევა, რომელშიც 4093 ადამიანი მონაწილეობდა. აღმოჩნდა, რომ საკვები დანამატების მიმართ შეუწყნარებლობის სიხშირე იყო 0,18%, უპირატესად ფსევდოალერგიული რეაქციებით.

რა საკვები დანამატები არ უნდა იყოს ბავშვთა მენიუში: საშიში E-ის სრული სია

ტარტრაზინი ყვითელი ხელოვნური საღებავია, რომელიც გაზიანი სასმელების, საკონდიტრო ნაწარმისა და ბავშვთა ტკბილეულის უმეტესობაში გამოიყენება. მიუხედავად ეჭვისა, რომ ჭინჭრის ციებას, ალერგიულ რინიტს, ასთმას ამწვავებს, ჯერ ამის მტკიცებულებები არ გამოქვეყნებულა.

  1. ცნობილმა საღებავებმა Ponceau 4R (E124) - ჟოლოსფერი, მუქი ყვითელი (E110), კარმოისინი (E122), ქინოლინის ყვითელი (E104), წითელი (E129) ასევე არ აჩვენა გვერდითი რეაქციები კვლევებში.
  2. კარმინი (E120) წითელი საღებავია, მიღებული გამხმარი მწერებისგან Dactylopius coccus. გამოიყენება კვების და კოსმეტიკური მრეწველობის (პომადა, კბილის პასტები). დადასტურებულია, რომ კარმინმა შეიძლება გამოიწვიოს დაუყოვნებელი რეაქციები, როგორიცაა ანაფილაქსია და დაგვიანებული რეაქციები კონტაქტური დერმატიტის სახით, ასევე ატოპიური დერმატიტის გამწვავება.
  3. ზაფრანა (E164) არის ყვითელი საღებავი, მიღებული Crocus sativus-ის ყვავილებიდან. აღწერილია რესპირატორული სიმპტომები (ალერგიული რინიტის გამწვავება) ზაფრანის მოხმარებით, ისევე როგორც ანაფილაქსია.

სხვა საკვები დანამატები, რომლებიც ალერგიას იწვევენ:

  • ანტიოქსიდანტები E320, E321 და E310. ეს ნივთიერებები შეიძლება შედიოდეს მარგარინის, მცენარეული ზეთების, ცხოველური ცხიმების შემცველ პროდუქტებში, ხორცსა და თევზის პროდუქტებში, ცომეულსა და კარტოფილის პროდუქტებში და მზა სალათებში. აღწერილია ქრონიკული ჭინჭრის ციების გამწვავების შემთხვევები, ასევე ალერგიული რეაქციები, როგორიცაა ენის შეშუპება და ტუჩების ანთება.
  • სტაბილიზატორი გუარის რეზინა (E412). აღწერილია ალერგიის შემთხვევები ალერგიული რინიტისა და ასთმის სახით.
  • პროპილენ გლიკოლი (E1520). ეს არის სისტემური კონტაქტური დერმატიტის სამი ყველაზე გავრცელებული მიზეზიდან ერთ-ერთი. უფრო მეტიც, ის შედის კოსმეტიკაში (კრემები, შამპუნები, პომადა) და სამკურნალო კრემებში. კვების მრეწველობაში გამოიყენება ლუდის, გაზიანი სასმელების, ენერგეტიკული სასმელების, საკონდიტრო ნაწარმის, ტკბილეულის, ძეხვეულის და ა.შ. წარმოებისას, ასევე გამოიყენება ახალი ხილის, ბოსტნეულის და ხორცის გადაუდებელი გაყინვისთვის.
  • ნატრიუმის ნიტრატი და ნიტრიტი არის კონსერვანტები, რომლებიც ხელს უშლიან მიკრობების ზრდას ხორცსა და თევზის პროდუქტებში. ისინი ასევე ფერს უმატებენ ძეხვს და სხვა ხორცპროდუქტებს. აღწერილია ფსევდოალერგიული რეაქციების ორი შემთხვევა, რომლებშიც ნიტრატები და ნიტრიტები იწვევდნენ პაციენტში ქრონიკულ ქავილს. გარდა ამისა, აღწერილია ნიტრიტით გამოწვეული ანაფილაქსიის შემთხვევა.
  • ბენზოატები, მათ შორის ნატრიუმის ბენზოატი (E211), გამოიყენება როგორც ანტიმიკრობული ინგრედიენტები საკვებსა და სასმელებში. ერთ იტალიურ კვლევაში, რომელშიც მონაწილეობდა ქრონიკული რინიტის მქონე 226 ადამიანი, 20-მა ადამიანმა შეძლო დაედასტურებინა მისი გამწვავების კავშირი ბენზოატების გამოყენებასთან.
  • მონოსტრიუმის გლუტამატი (E621). ფართოდ გამოყენებული გემოს გამაძლიერებელი, რომელიც კერძებს დამახასიათებელ „ხორციან“ გემოს ანიჭებს. ეს დანამატი იწვევს არაალერგიულ რეაქციებს, როგორიცაა ცხელება, თავბრუსხვევა და თავის ტკივილი. აღწერილია ქრონიკული რინიტის გამწვავების შემთხვევები.
  • პარაბენები არის კონსერვანტები, რომლებიც ფართოდ გამოიყენება კოსმეტიკური და ადგილობრივი მედიკამენტების წარმოებაში. თუმცა, ისინი გვხვდება საკვებში, მათ შორის ზოგიერთ ბოსტნეულსა და ხილში, რომლებიც შეიცავს ბუნებრივ პარაბენებს. პარაბენებმა შეიძლება გამოიწვიოს კონტაქტური დერმატიტი, მაგრამ მხოლოდ კრემებში და არა საკვებში.
  • სულფიტები (E221) კონსერვანტებია, რომლებიც სხვადასხვა სასმელების, ღვინის, ჩირისა და ხორცპროდუქტების წარმოებაში გამოიყენება. ყველაზე ცნობილი რეაქცია სულფიტის აუტანლობაზე ბრონქული ასთმის გამწვავებაა. სხვადასხვა წყაროების მიხედვით, ბრონქული ასთმის მქონე პაციენტებში სულფიტის აუტანლობის სიხშირე შეიძლება 3-დან 10%-მდე მერყეობდეს. ბრონქული ასთმის გამწვავების გარდა, სულფიტებმა შეიძლება ჭინჭრის ციება გამოიწვიოს. ცნობილია ანაფილაქსიის ცალკეული შემთხვევები.
  • სოიოს ლეციტინი (E322). არსებობს მტკიცებულება, რომ სოიოს ლეციტინი (E322), რომელიც ემატება ბავშვთა ტკბილეულის უმეტესობას ( შოკოლადი, M&M's, Snickers და მრავალი სხვა), შეიძლება გამოიწვიოს ალერგიული რეაქციები სოიოზე ალერგიის მქონე ადამიანებში. ეს საკითხი საფუძვლიანად არ არის შესწავლილი. ცნობილია, რომ სოიოს ლეციტინი უამრავ IgE-შემაკავშირებელ პროტეინს შეიცავს, ამიტომ ის შეიძლება იყოს ფარული ალერგენების წყარო.

გამოიყენება თუ არა კანცეროგენული დანამატები კვების მრეწველობაში?

ამ დროისთვის კვების მრეწველობა არ იყენებს კანცეროგენულ დანამატებს. ისინი აკრძალულია და არ გვხვდება ბავშვთა პროდუქტებში.

აკრძალული "E" დანამატების განახლებული სია:

  1. სინთეტიკური საღებავი E121 (ციტრუსის წითელი). ეს არის ტოქსიკური ნივთიერება და არის კანცეროგენი. ის კიბოს განვითარების პროვოცირებას ახდენს და უარყოფითად მოქმედებს სასუნთქ და შარდსასქესო სისტემებზე.
  2. ხელოვნური საღებავი E123 (ამარანტი). ტესტის შედეგების მიხედვით აღიარებულია კანცეროგენად. ზრდის ავთვისებიანი სიმსივნეების რისკს, ხელს უწყობს ნაყოფის საშვილოსნოსშიდა დეფექტების გამოვლენას და ანელებს მის განვითარებას.
  3. ხელოვნური საღებავი E128 (წითელი 2G). კანცეროგენი. მოქმედებს ნერვულ სისტემაზე: იწვევს კოორდინაციის, მეხსიერების და ზოგადი სისუსტის დაქვეითებას.
  4. კონსერვანტი E216 (პროპილპარაბენი). ყველაზე ძლიერი ალერგენი. იწვევს ძუძუს კიბოს ქალებში და უნაყოფობას მამაკაცებში.
  5. კონსერვანტი E217 (ნატრიუმის მარილი). უკუნაჩვენებია ასთმით და ალერგიით დაავადებული ადამიანებისთვის. იწვევს თავის ტკივილს, საჭმლის მომნელებელი ფუნქციების დარღვევას და ხელს უწყობს ავთვისებიანი სიმსივნეების ზრდას.
  6. კონსერვანტი E240 (ფორმალდეჰიდი). ის პროვოცირებს კიბოს გაჩენას, კერძოდ ნაზოფარინქსის.
  7. საცხობი გამაუმჯობესებელი E924a (კალიუმის ბრომატი). კანცეროგენი. აქვს ტოქსიკური ეფექტი საშარდე სისტემაზე.
  8. საცხობი გამაუმჯობესებელი E924b (კალციუმის ბრომატი). ტოქსიკურია ადამიანის ლორწოვანი გარსებისა და კანისთვის, რაც იწვევს ავთვისებიანი სიმსივნეების სწრაფ ზრდას.
  9. ტიტანის დიოქსიდი (თეთრი საღებავი E171) - ეს არის ძალიან გავრცელებული დანამატი, რომელიც საკვებში (საღეჭი რეზინი, ტკბილეულის საფარი), მედიკამენტებსა და კოსმეტიკაში (მზისგან დამცავი საშუალებები, კბილის პასტა) გვხვდება. ტიტანის დიოქსიდი გამოიყენება მშენებლობაშიც (ზეთის საღებავები). 2010 წლის შემდეგ დაიწყო კვლევები, რომლებიც მიუთითებდნენ, რომ ტიტანის დიოქსიდს აქვს გენოტოქსიური ეფექტი (უჯრედების დნმ-ის დაზიანება). ფრანგი მეცნიერების მიერ ჩატარებული კვლევები მიუთითებს, რომ E171 საღებავს კანცეროგენული ეფექტიც აქვს.

არის თუ არა უსაფრთხო შაქრის შემცვლელები, როგორიცაა ასპარტამი და ანატტო?

ასპარტამი არის ხელოვნური დამატკბობელია, რომელიც გამოიყენება როგორც შაქრის შემცვლელი და ასევე საკვები დანამატი E951. ასპარტამს იგივე კალორიული შემცველობა აქვს, როგორც შაქარს, მაგრამ ის 200-ჯერ უფრო ტკბილია ვიდრე ჩვეულებრივი საქაროზა. ასპარტამი არის ერთ-ერთი ყველაზე საგულდაგულოდ შემოწმებული საკვები ინგრედიენტი. 100-ზე მეტი სამთავრობო მარეგულირებელი სააგენტოს კვლევების მიმოხილვამ აჩვენა, რომ ინგრედიენტი უსაფრთხოა ადამიანის ჯანმრთელობისთვის ადექვატური დოზით.

ჯანმო-ს სურსათის დანამატების გაერთიანებულმა საექსპერტო კომიტეტმა და ევროპის სურსათის უვნებლობის ორგანომ (EFSA) კვლევის საფუძველზე დაადგინეს, რომ ასპარტამის დღიური დასაშვები მიღება არის 40 მგ/კგ. 2023 წელს, ასპარტამის უსაფრთხო მოხმარების სტანდარტების შემდეგი მიმოხილვისას, JECFA-ს ექსპერტებმა დაასკვნეს, რომ ასპარტამი კვლავ ითვლება უსაფრთხო საკვები დანამატად და დამატკბობლად, მოხმარების დადგენილ ნორმაზე. მსოფლიოში ასპარტამზე ჭინჭრის ციების სახით ალერგიის მხოლოდ ერთი ოფიციალურად რეგისტრირებული შემთხვევაა.

ანატო. ანატოს ექსტრაქტი რეგისტრირებულია როგორც საკვები დანამატი E160b, რომელიც გამოიყენება ყველის, იოგურტების, კარაქის და სხვა რძის პროდუქტების ვიზუალის გასაუმჯობესებლად. ანატოს ექსტრაქტი უსაფრთხოდ ითვლება.