უკვე რამდენიმე წელია ქვეყნდება კვლევები, რომლებიც უარყოფით შეფასებას აძლევენ ამა თუ იმ საკვებ დანამატს, რომელიც ჩვენთვის ნაცნობი პროდუქტების შემადგენლობაშია მითითებული. მაგალითად, ცნობილი M&M's შეიცავს წითელ საღებავს (E129), რომელსაც მეცნიერები ბავშვებში ჰიპერაქტიურობის გამომწვევად მიიჩნევენ. მკვლევართა აზრით, ბავშვებში აგზნებადობის გაზრდა გამოწვეული იყო საღებავებით: ტარტრაზინი (E102) - ყვითელი, პონსო 4R (E124) - ჟოლოსფერი, ყვითელი (E110), კარმოიზინი (E122), ქინოლინი ყვითელი (E104), კონსერვანტი ნატრიუმის ბენზოატი. (E211).
საკვები დანამატები არის ნივთიერებები, რომლებიც ემატება სამრეწველო მასშტაბით მომზადებულ საკვებს ტექნიკური მიზნების მისაღწევად, მაგალითად, გემოს ან არომატის მისაღებად, ფერის მისანიჭებლად, კონსისტენციის შესაქმნელად, შენახვის ვადის გასაზრდელად ან პროდუქტის რაიმე სხვა თვისებების შესანარჩუნებლად.
ყველა საკვებ დანამატს აქვს თავისი უნიკალური ნომერი აქვს, რომელიც ასო "E"-ით იწყება და რამდენიმე ძირითად ჯგუფად იყოფა:
ცალკე გამოიყოფა არომატიზატორები და ტექნოლოგიური დამხმარე საშუალებები, როგორიცაა კატალიზატორები და ფლოკულანტები (გამწმენდები, ადსორბენტები).
ყველა საკვები დანამატი არაერთხელ გამოიკვლიეს. ყველაზე მნიშვნელოვან ორგანიზაციას, რომელიც პასუხისმგებელია საკვები დანამატებთან დაკავშირებული ადამიანის ჯანმრთელობის რისკების შეფასებაზე, FAO/WHO სურსათის დანამატების გაერთიანებულ ექსპერტთა კომიტეტია (JECFA). ეს არის საერთაშორისო ორგანო. ევროპაში ამას ევროპის სურსათის უვნებლობის ორგანო (EFSA) აკეთებს. აშშ-ში - „სურსათის და წამლების ადმინისტრაცია“: სურსათისა და წამლების ადმინისტრაცია (FDA).
ყველა საკვები დანამატი, მათ შორის საკვების საღებავები, არაერთხელ მოწმდება ყოველ რამდენიმე წელიწადში კანცეროგენურობის, ტერატოგენურობისა და მუტაგენურობის გამო. თითოეული ნივთიერებისთვის დადგენილია მისაღები დღიური ზღვარი (ADI). იგი განისაზღვრება, როგორც "დიეტური დანამატის რაოდენობა, გამოხატული სხეულის წონის საფუძველზე, რომელიც შეიძლება ყოველდღიურად იქნას მოხმარებული მთელი სიცოცხლის განმავლობაში ჯანმრთელობის რისკის გარეშე". გარდა ამისა, განისაზღვრება ადამიანისთვის საშიში დოზა.
პროდუქტებში, მათ შორის ბავშვთა ტკბილეულში, საკვები დანამატის გამოყენების დაშვებამდე, დასაშვები დღიური დოზა იყოფა 100-ზე, თითქოს ქმნის „უსაფრთხოების ზღვარს“ და ეს დოზა უკვე გამოიყენება ინდუსტრიაში. ამიტომ, თუნდაც ბევრი ტკბილეული მიირთვათ, საკვები საღებავით მოწამვლა არ გემუქრებათ. ამ შემთხვევაში, დიდი რაოდენობით შაქარი უფრო საშიშია. 5 წლამდე ასაკის ბავშვებისთვის არ არის რეკომენდებული შაქრის, მათ შორის ტკბილეულისა და ტკბილი სასმელების მიღება.
დამტკიცებული საკვები დანამატების სიას რეგულარულად ემატება ახალი საკვები დანამატები. ხოლო როდესაც ახალი სამეცნიერო მონაცემები ჩნდება ადამიანის ჯანმრთელობაზე მათი გავლენის შესახებ, ტარდება საჭირო კვლევები და ისინი ნებადართულიდან აკრძალულზე გადადიან და პირიქით. ასეთი სიები შეიძლება ქვეყნიდან ქვეყანაში განსხვავდებოდეს.
ინტერნეტში შეგიძლიათ იპოვოთ ბევრი სტატია, სადაც ნათქვამია, რომ საკვების ფერები ტარტრაზინი (E102), პონსო 4R (E124), ყვითელი (E110), კარმოიზინი (E122), ქინოლინის ყვითელი (E104), მომხიბლავი წითელი (E129) და კონსერვანტი ნატრიუმი. ბენზოატი (E211) უკიდურესად საზიანოა ჯანმრთელობისთვის და იწვევს ბავშვებში აგზნებადობის გაზრდას.
მაგრამ თუ დავეყრდნობით თანამედროვე სამეცნიერო ცოდნას, მაშინ ამ დროისთვის არ არსებობს სანდო კვლევები, რომლებიც საუბრობენ საკვების საღებავებსა და გაზრდილ აგზნებადობას შორის მკაფიო კავშირზე. ბავშვებს, რომლებსაც ჰიპერაგზნებადობა აღენიშნებოდათ ან უკვე დაუსვეს ADHD (ყურადღების დეფიციტის ჰიპერაქტიურობის დარღვევა) დიაგნოზი, ამ ბავშვებში საღებავების მოხმარების შემდეგ გაუარესება არ დაფიქსირებულა.
ბავშვთა პროდუქტებში ვიტამინები და პროვიტამინები შეიძლება გამოიყენონ როგორც კაროტინოიდები (E160a), რიბოფლავინი (E101), ვიტამინის (ვიტამინ-მინერალური) პრემიქსები, ასევე ბოსტნეულის, ხილის, კენკრისგან მიღებული ბუნებრივი საღებავები (ასევე, დანამატები). კოდებით E140, E160-E163).
უსაფრთხო საკვები დანამატები, როგორიცაა საცხობი სოდა (E500ii) და ლიმონმჟავა (E330), შეიძლება გამოყენებულ იქნას ბავშვთა პროდუქტებში, კერძებსა და კულინარიულ პროდუქტებში, მათ შორის საბავშვო ბაღის ან სკოლის კვების განყოფილებაში მომზადებულში.
ზოგიერთი დანამატი 3 წლამდე ასაკის ბავშვების რაციონში დაუშვებელია. თუმცა არა იმიტომ, რომ შხამიანია, არამედ იმიტომ, რომ ისინი არ არის გამოკვლეული მათი ბავშვებზე ზემოქმედება და ექსპერტებმა არ იციან მათი შესაძლო გავლენა ბავშვთა სხეულებზე.
ბავშვთა კვების პროდუქტების წარმოებისას აკრძალულია სორბინის, ბენზოის მჟავების და მათი მარილების გამოყენება (E200-E203, E210-E213). დამატკბობლები დაუშვებელია ბავშვთა საკვებ პროდუქტებში, გარდა შაქრიანი დიაბეტის ან სიმსუქნის მქონე ბავშვებისთვის განკუთვნილი სპეციალური პროდუქტებისა.
ამჟამად არსებობს მტკიცებულება, რომ საკვების საღებავებმა შეიძლება გამოიწვიოს ალერგიული რეაქციები. ეს მრავალი გამოკვლევით დადასტურებულია. ამავდროულად, ბუნებრივი საღებავები უფრო ხშირად იწვევს ალერგიულ რეაქციებს, ვიდრე სამრეწველო. ეს გამოწვეულია იმით, რომ ბუნებრივი საღებავები უფრო ხშირად გვხვდება ადამიანის ყოველდღიურ ცხოვრებაში. საკვები დანამატებზე, მათ შორის საკვებ საღებავებზე ალერგიის დიაგნოსტიკა ძალიან რთულია, რადგან ჯერ არ არსებობს მაღალი ხარისხის დიაგნოსტიკური ტესტები.
დიდ ბრიტანეთში ჩატარებული კვლევის მიხედვით (მასში 11 ათასი ადამიანი მონაწილეობდა), აღმოჩნდა, რომ ზოგადად საკვები დანამატებზე ალერგიის სიხშირე დაახლოებით 0,026%-ია. დანიაში მსგავსმა კვლევამ აჩვენა, რომ ჯანმრთელ ბავშვებში ასეთი რეაქციები დაახლოებით 1%-ს შეადგენს. გერმანიაში ჩატარდა კვლევა, რომელშიც 4093 ადამიანი მონაწილეობდა. აღმოჩნდა, რომ საკვები დანამატების მიმართ შეუწყნარებლობის სიხშირე იყო 0,18%, უპირატესად ფსევდოალერგიული რეაქციებით.
ტარტრაზინი ყვითელი ხელოვნური საღებავია, რომელიც გაზიანი სასმელების, საკონდიტრო ნაწარმისა და ბავშვთა ტკბილეულის უმეტესობაში გამოიყენება. მიუხედავად ეჭვისა, რომ ჭინჭრის ციებას, ალერგიულ რინიტს, ასთმას ამწვავებს, ჯერ ამის მტკიცებულებები არ გამოქვეყნებულა.
სხვა საკვები დანამატები, რომლებიც ალერგიას იწვევენ:
ამ დროისთვის კვების მრეწველობა არ იყენებს კანცეროგენულ დანამატებს. ისინი აკრძალულია და არ გვხვდება ბავშვთა პროდუქტებში.
აკრძალული "E" დანამატების განახლებული სია:
ასპარტამი არის ხელოვნური დამატკბობელია, რომელიც გამოიყენება როგორც შაქრის შემცვლელი და ასევე საკვები დანამატი E951. ასპარტამს იგივე კალორიული შემცველობა აქვს, როგორც შაქარს, მაგრამ ის 200-ჯერ უფრო ტკბილია ვიდრე ჩვეულებრივი საქაროზა. ასპარტამი არის ერთ-ერთი ყველაზე საგულდაგულოდ შემოწმებული საკვები ინგრედიენტი. 100-ზე მეტი სამთავრობო მარეგულირებელი სააგენტოს კვლევების მიმოხილვამ აჩვენა, რომ ინგრედიენტი უსაფრთხოა ადამიანის ჯანმრთელობისთვის ადექვატური დოზით.
ჯანმო-ს სურსათის დანამატების გაერთიანებულმა საექსპერტო კომიტეტმა და ევროპის სურსათის უვნებლობის ორგანომ (EFSA) კვლევის საფუძველზე დაადგინეს, რომ ასპარტამის დღიური დასაშვები მიღება არის 40 მგ/კგ. 2023 წელს, ასპარტამის უსაფრთხო მოხმარების სტანდარტების შემდეგი მიმოხილვისას, JECFA-ს ექსპერტებმა დაასკვნეს, რომ ასპარტამი კვლავ ითვლება უსაფრთხო საკვები დანამატად და დამატკბობლად, მოხმარების დადგენილ ნორმაზე. მსოფლიოში ასპარტამზე ჭინჭრის ციების სახით ალერგიის მხოლოდ ერთი ოფიციალურად რეგისტრირებული შემთხვევაა.
ანატო. ანატოს ექსტრაქტი რეგისტრირებულია როგორც საკვები დანამატი E160b, რომელიც გამოიყენება ყველის, იოგურტების, კარაქის და სხვა რძის პროდუქტების ვიზუალის გასაუმჯობესებლად. ანატოს ექსტრაქტი უსაფრთხოდ ითვლება.