რა თქმა უნდა, ყველა ბავშვს ერთნაირი გემოვნება არ აქვს, მაგრამ არის საკვები, რომლებიც მეტ-ნაკლებად, ყველა ბავშვს მოსწონს და შესაბამისად, სახლშიც ხშირად ნახავთ მათ. დიეტოლოგები რამდენიმე არცთუ სასარგებლო პროდუქტის შესახებ გვაფრთხილებენ, რომელთა რიცხვშიც ყველასთვის საყვარელი ბანანიც შედის.
წარმოგიდგენთ პროდუქტებს, რომლებიც ბავშვებს ძალიან უყვართ, მაგრამ ხშირად მათი გამოყენება არ ღირს.
ალბათ არცერთი ბავშვი არ იტყვის უარს ტკბილ ბანანზე ნაზი რბილობით. იგი შეიცავს კალიუმს, ნატრიუმს, რკინას, ფტორს, რომლებიც საჭიროა კუნთოვანი და ძვლოვანი ქსოვილის ფორმირებისთვის და ტვინის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის. სახამებელი, რომლითაც ასევე მდიდარია ბანანი, სწრაფად და მარტივად შეიწოვება.მაგრამ მისი ჩართვა ბავშვის მენიუში, ისევე როგორც ნებისმიერი ახალი პროდუქტის, სიფრთხილით უნდა მოხდეს, განსაკუთრებით იმ ბავშვებისთვის, რომლებსაც აქვთ ჭარბი წონა ან ნაწლავის პერესტალტიკის პრობლემები. ანუ სიფრთხილის პირველი მიზეზი - მაღალი კალორიული შემცველობ, მეორე მიზეზი - ფიქსაციის ეფექტი. ითვლება, რომ ბანანი პრაქტიკულად არ იწვევს ალერგიას. მაგრამ გამონაკლისები მაინც შესაძლებელია. როგორც წესი, ნეგატიური რეაქციის ბრალია ხილის ქიმიური დამუშავება.
მდიდარია ცილებითა და ცხიმებით და კალორიული შემცველობით პურს 3-3,5-ჯერ, ხორცს 4-6-ჯერ, ბოსტნეულს, ხილსა და კენკრას 1-5-ჯერ აღემატება. ასე რომ, ეს არის ძალიან რთული პროდუქტი საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის და ასევე ძალიან ძლიერი ალერგენი. ამიტომ, მთელი თხილი შეიძლება შესთავაზოს ბავშვს მხოლოდ 3 წლის შემდეგ, ყურადღებით დააკვიდით რეაქციას. სკოლამდელი ასაკის ბავშვებისთვის ნორმა არის არაუმეტეს 50 გ, არა უმეტეს კვირაში ერთხელ. თუ გაცნობამ შეუფერხებლად ჩაიარა, მენიუში თხილით და თხილეულით მიუსლის შეტანა ნებადართულია. მაღალი კალორიული შემცველობის გამო, თხილი განსაკუთრებული სიფრთხილით უნდა მიეცეს ჭარბი წონისკენ მიდრეკილ ბავშვს.
ბავშვები სიამოვნებით მიირთმევენ მათ, მაგრამ დანამატებმა, როგორიცაა სანელებლები, მარილი, არომატის გამაძლიერებლები, არომატიზატორები და ფერის ფიქსატორები, შეიძლება გამოიწვიოს საკვებისადმი დამოკიდებულება და სრულიად არასაჭიროა მზარდი ორგანიზმისთვის. სოსისებში შემავალ საკვებ დანამატებს შეუძლიათ არა მხოლოდ ალერგიის პროვოცირება: ზოგიერთმა ქიმიურმა სანელებელმა შეიძლება წარმოქმნას კანცეროგენული ნივთიერებები. ხოლო ძეხვეულის კვებითი ღირებულება ხორცზე გაცილებით დაბალია. თუ ხანდახან მოგინდებათ ბავშვის ძეხვეულით განებივრება, შესთავაზეთ მას საბავშვო ძეხვეული. მათში ნაკლები სანელებლებია. ეტიკეტზე უნდა იყოს მითითებული, რომ ისინი რეკომენდებულია ბავშვთა კვებისათვის. ძეხვეული ბოსტნეულთან ერთად მიირთვით - ისინი უზრუნველყოფენ საკვები ნივთიერებების საუკეთესო შეწოვას.
შეიცავს რძეს, შაქარს, კარაქს და სხვადასხვა დანამატებს (ვანილინი, შოკოლადი, ჯემი, სიროფი, თხილი). რა თქმა უნდა, მას აქვს თავისი უპირატესობებიც - ნაყინი შეიძლება გახდეს ცილების, რძის ცხიმის, ნახშირწყლების, კალციუმის და ვიტამინის B2 წყარო. ეს ტკბილი კერძი აუმჯობესებს თქვენს განწყობას, რადგან ასტიმულირებს სეროტონინის გამომუშავებას. მაგრამ, ვინაიდან პროდუქტი "რთული" და მაღალკალორიულია, მისი შეთავაზება ბავშვისთვის მხოლოდ 3 წლის შემდეგ შეიძლება და არა უმეტეს კვირაში 2-3-ჯერ. განსაკუთრებული სიფრთხილეა საჭირო, თუ ბავშვს აქვს ჭარბი წონა ან აქვს საჭმლის მონელების პრობლემები. დიეტოლოგების აზრით, საუკეთესო ნაყინი არის ის, რომელსაც საკუთარი ხელით ამზადებთ ახალი და ჯანსაღი ინგრედიენტებისგან.
ბავშვები ძალიან უყვართ და უფროსების უმეტესობა ამაში ცუდს ვერაფერს ხედავს. მაგრამ ფუნთუშები შეიცავს შაქარს და მისი ზომიერი დოზებიც კი არაჯანსაღია ბავშვისთვის. აქაც ჯობს საბავშვო ფუნთუშები და ორცხობილები შეიძინოთ: ისინი ნაკლებ შაქარს და ცხიმს შეიცავენ, 7 თვიდან შეგიძლიათ დღეში 3-5 გ ფუნთუშის მიცემა, ერთი წლის განმავლობაში - 10-15 გ, 1,5 წლის შემდეგ - არაუმეტეს 20 გ.